Farmācijas muzejs

Dziedinošās olas spēks

Vistu olas satur vitamīnus A un B2, kas sekmē ādas vielmaiņas procesus, arī minerālvielas un taukus. Tās var izmantot arī kosmētisku masku gatavošanai, matu un galvas ādas barošanai. Olas vērtīgākā sastāvdaļa ir dzeltenums, kas satur visus taukos šķīstošos A, D, E un K, kā arī B grupas vitamīnus. Vidēji 100 g olu satur 74 g ūdens, 13 g olbaltumvielu, 11,2 g taukvielu, 0,7 g ogļhidrātu. Olu vērtīgās īpašības samazinās proporcionāli to uzglabāšanas laikam.

Vistu olu čaumalā ir 90% karbonāta, kalcija, tās satur arī visus organismam nepieciešamos mikroelementus – dzelzi, magniju, fosforu, mangānu, cinku – pavisam 27 elementus. Kalcija trūkums parasti ir viens no biežākajiem vielmaiņas traucējumiem. Čaumalas nostiprina kaulus, zobus un matu saknes, regulē sirdsdarbību, tās lieto pret rahītu. Olu čaumalas var uzlabot veselības stāvokli jebkuras slimības, pat vēža, gadījumā.

Lai olu čaumalas mājas apstākļos sagatavotu lietošanai, jārīkojas šādi:

  • Čaumalas dažas minūtes mērcē sodas ūdenī (1 tējk. uz glāzi ūdens), pēc tam 5 minūtes ieliek karstā cepeškrāsnī. Tad čaumalas sasmalcina. Lieto pa 1 tējk. dienā, pievienojot pie ēdiena.
  • No čaumalām jāizplēš plēvīte. Tā nav vajadzīga ne kauliem, ne asinīm.
  • Čaumalas jāizkarsē cepeškrāsnī – ar aprēķinu, lai tās nesāktu degt un kūpēt, kļūstot melnas. Tām jākļūst viegli dzeltenām. Tas liecina, ka sākusies daļēja čaumalu sadalīšanās. Pretējā gadījumā tās bremzēs gremošanu un, iespējams, radīsies aizcietējumi.
  • Pēc tam čaumalas samaļ pulverī. Cilvēki, kuriem ir gremošanas orgānu iekaisumi vai audzēji, kuņģa čūla vai pazemināts skābes saturs, rupjā veidā un lielos daudzumos olu čaumalas nevarēs ēst, jo var sākties kuņģa sāpes.
  • Čaumalas jāieņem tukšā dūšā vai 3-4 stundas pēc maltītes kopā ar zāļu tēju vai vārītu ūdeni. Ēdot tās kopā ar pārējo barību, var rasties gremošanas traucējumi.
  • Tās lietojamas nelielos daudzumos, piemēram, pus tējkarote dienā, bet katru dienu. Organisma pārskābēšanas gadījumos, par ko liecina, piemēram, zobu sāpes un palielināts jūtīgums, reizēm arī bezmiegs un svīšana, daudzumu vajag palielināt.
  • Maltās čaumalas nāks par labu cilvēkiem, kuru ēdienkartē vismaz puse ir augļi un dārzeņi. Taču, lielos daudzumos ēdot gaļu, rauga maizi, dzerot alkoholu un uzņemot citur sēnītēm un baktērijām bagātus produktus, organismā var rasties nogulsnes – runājot līdzībās, maltais kalcijs tām kalpos par cementu, kas veselībai nāks tikai par sliktu.
  • Līdzīgi notiek, ja lieto maltos un karsētos gliemežvākus (rievainos, kuros nav perlamutra). Gliemežvāki iedarbojas spēcīgāk par olu čaumalām, taču tos grūtāk sagremot.

VESELĪBAS UN SKAISTUMA RECEPTĪTES

 

Sejas ādas atjaunināšana

Ja āda ir pelēcīga, novītusi un sagurusi, ņem 2-3 svaigu olu čaumalas, izskalo no iekšpuses, izņem plēvītes un liek uz sejas. Tiklīdz plēvītes sāk žūt, tās noņem. Āda kļūst svaiga, gluda un maiga.

 

Kaulu stiprināšana

Nomazgātas olu čaumalas izžāvē, samaļ kafijas dzirnaviņās, glabā slēgtā traukā. Šo pulveri pa karotei var pievienot pie jebkura ēdiena – tas palīdz normalizēt visa organisma funkcijas, sevišķi der pie kaulu stiprināšanas un citām kaitēm. Ļoti ieteicams dot kopā ar ēdienu maziem bērniem un gados vecākiem cilvēkiem. Zinātnieki noskaidrojuši, ka kalcijs palīdz regulēt augšanas procesus, uzlabo vielmaiņu, muskuļu un nervu sistēmas darbību, normalizē asins recēšanu, nostiprina imūnsistēmu, tam piemīt pretiekaisuma īpašības.

 

Olu krēms matiem

1 olu samaisa ar 6 ēd.k. kefīra. Masu klāj matos un iemasē galvas ādā. Uzliek virsū polietilēna plēvi un aptin ar frotē dvieli, patur 15 minūtes. Mazgā siltā ūdenī bez ziepēm.

 

Receptes sausai sejas ādai

Visās receptēs sastāvdaļas samaisa un liek uz sejas un kakla ādas, patur apmēram stundu, noskalo ar remdenu ūdeni.

  • 2 ēd.k. piena, 1 tējk, medus, 3 ēd.k. majonēzes, 2 ēd.k. skābā krējuma, 2 olu dzeltenumi, 1 ēd.k. miltu un auksta vārīta ūdens.
  • 1 olas dzeltenums, 1 tējk. augu eļļas, ½ tējk. citrona un medus.
  • 1 olas dzeltenums, 1 ēd.k. smalki rīvētu burkānu, 1 tējk. biezpiena.
  • 1 olas dzeltenums, 1 tējk. medus, 1 ēd.k. auzu miltu (palīdz arī pret grumbu rašanos).
  • 1 olas dzeltenums, pievieno saldu krējumu, auzu miltus vai kviešu pārslas.
  • 1 olas dzeltenums, 1 ēd.k. medus, 1 ēd.k. olīveļļas, daži pilieni citrona sulas.

 

Receptes taukainai sejas ādai

  • Saputotu olas baltumu sajauc ar citrona sulu, uzziež vairākās kārtās. Patur 15 minūtes, pēc tam nomazgā ar zāļu tēju.
  • Saputotam olas baltumam pievieno 2 ēd.k. samaltu auzu pārslu. Masu uz sejas tur 15-20 minūtes.

Veselību un dzirksteļojošu smaidu,
FM

Komentēt šo rakstu

Vārds: E-pasts:

Komentārs: